Despre programul Rabla 2022

O selecție a celor mai importante elemente din cadrul Programul Rabla Clasic. Ghidul complet poate fi consultat și descărcat pe site-ul AFM.

Prin Programul RABLA, Guvernul susține înnoirea parcului auto din România, prin acordarea unei prime de casare pentru mașinile care îndeplinesc anumite condiții; programul RABLA este compus din RABLA Clasic și RABLA Plus.

Programul RABLA Clasic – pentru vehicule cu motor pe combustie sau hibrid fără Plug-In

Prin Programul Rabla Clasic 2022 se acordă un tichet (primă de casare) în valoare de 6.000 Lei pentru o mașină veche casată, sau 9.000 Lei pentru casarea a două vehicule uzate.

Tichetul este utilizabil doar pentru achiziționarea unei mașini noi cu noxe emise de maximum 160g CO2/km în regim WLTP. Pentru achiziția unui autoturism nou se pot folosi maxim 2 tichete RABLA.

În plus față de suma  de 6.000 Lei, pentru o mașină veche casată, respectiv 9.000 Lei pentru 2 mașini vechi casate, participantul în Programul Rabla Clasic 2022 poate beneficia suplimentar de alte ecobonusuri, în cazul în care se îndeplinesc condițiile de mai jos:

Exemplu de calcul – valoarea maximă finanțată: la achiziția unei mașini hibrid care are emisii de CO2 mai mici sau egale cu 119 gCO2/km (WTLP) prin casarea a 2 (două) vehicule vechi de 15 ani cu norma Euro 3, participantul în Programul Rabla Clasic 2022 poate beneficia de o reducere totală de maxim 16.500 Lei: 9.000 lei tichet Rabla (2 mașini casate), 2 x 1.500 Lei (eco-bonus de vechime), 3.000 Lei eco-bonus pentru vehicul hibrid.

Programul RABLA Plus – pentru vehicule 100% electrice sau hibrid cu tehnologia Plug-in

O selectie a celor mai importante elemente din cadrul Programul Rabla Plus. Ghidul complet poate fi consultat si descarcat pe site-ul AFM.

Pentru cei care optează pentru o mașină 100% electrică sau hibrid Plug-in, Programul RABLA Plus oferă două tipuri de tichete:

În cadrul Rabla PLUS se mai poate acorda următoarea primă de casare:

Programele RABLA Clasic și RABLA Plus nu pot fi accesate împreună.

Exemplu de calcul – valoare maximă finanțată: la achizitia unui hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 80 g CO2/km în regim WLTP și casarea a 2 (două) autoturisme vechi, suma totală maximă de care se poate beneficia este de 32.000 Lei: 29.000 Lei eco-tichet + 2 x 1.500 eco-bonusuri de vechime.


Conditii program rabla 2022

CASARE ÎN CENTRU AUTORIZAT

Casarea trebuie făcută după începerea Programului Rabla, doar în rețeaua de centre Remat autorizate.


VECHIME MAI MARE DE 6 ANI

Pentru ca o mașină să fie eligibilă în Programul Rabla trebuie să aibă o vechime minimă de 6 ani.


PRIMA ÎNMATRICULARE ÎNAINTE DE 31.12.2016

Vehiculul uzat trebuie să fie înmatriculat în România de cel puțin 6 ani, cel târziu la 31.12.2016.


SĂ FIE INTEGRALĂ

Mașina casată trebuie să fie completă (caroserie, motor, roți, etc.)


Pasi pentru achizitionarea unei masini prin programul rabla 2022

1. Înscrierea în Programul Rabla

Pentru a te înscrie în Programul Rabla trebuie să iei legătura cu dealerul tău Suzuki, înscrierea fiind făcută de către acesta, în mod electronic, direct în aplicația PSIPAN. Pentru această operațiune vor fi necesare datele beneficiarului (persoana care achiziționează autovehiculul), datele proprietarului de rablă (în cazul în care sunt persoane diferite) si datele referitoare la vehiculul sau vehiculele ce urmează a fi casat/e.


2. Documentele necesare pentru înscrierea în Programul Rabla 2022

Pentru înscrierea în Programul Rabla este necesar să prezinți următoarele documente:


3. Casarea mașinii vechi

După ce dealerul tău Suzuki confirmă validarea în aplicația PSIPAN, proprietarul mașinii uzate sau a mașinilor uzate se prezintă la un centru autorizat Remat cu mașina sau mașinile pentru casare. În urma procesului de casare se va obține certificatul de distrugere a autovehiculului sau autovehiculelor vechi. 


4. Radierea din circulație a mașinii casate

După casare, proprietarul are obligația să radieze vehiculul sau vehiculele vechi la DRPCIV.


5. Prezentarea dovezii de radiere

Proprietarul mașinii uzate trebuie să predea vehiculul uzat sau vehiculele către un centru colector autorizat (punctul 3), să obțină certificatul de radiere din circulație al vehiculului vechi (punctul 4) și să transmită către dealer Suzuki certificatele de casare și radiere ale mașinii uzate, până la data emiterii facturii vehiculului nou. 


6. Finalizarea procesului și achiziția mașinii noi

După ce au fost urmați toți pașii de mai sus, dealerul tău Suzuki va putea elibera factura de achiziție a autoturismului nou, ținând cont de bonificațiile oferite în Programul Rabla 2022.

Durata de valabilitate a notei de înscriere este de 300 de zile de la data emiterii**.

**Cu excepția anului 2024, când valabilitatea notei de înscriere nu poate depăși data de 25 noiembrie. Tot în termenul de valabilitate a notei de înscriere și numai după confirmarea de către aplicație a informațiilor aferente autovehiculului uzat, potrivit procedurii de la art. 10, alin. (1), lit. c), producătorul validat introduce în aplicație data casării, informațiile privind colectorul autorizat unde s-a realizat operațiunea și data radierii.

Pentru mai multe detalii despre Programele Rabla și Rabla Plus, te rugăm să consulți site-ul AFM.